Geschiedenis

Sportkring Nieuwkerken Sint-Niklaas (SKN Sint-Niklaas, vroeger SK Sint-Niklaas, FCN Sint-Niklaas of FC Nieuwkerken) is een Belgische voetbalclub uit Nieuwkerken-Waas/Sint-Niklaas. De club werd in 1993 opgericht, sloot aan bij de KBVB en kreeg stamnummer 9264 en heeft geel-blauwe kleuren. De club klom in acht jaar tijd op tot in de nationale voetbalreeksen. In 2018 werd de club overgenomen en omgedoopt tot SKN Sint-Niklaas.

De club werd in 1993 opgericht als Football Club Nieuwkerken in de Meesterstraat in Nieuwkerken-Waas en sloot aan bij de Belgische Voetbalbond. De club ging van start in Vierde Provinciale, de laagste voetbalreeks van de KBVB in de provincie Oost-Vlaanderen. De club kende van bij het begin succes, want men behaalde 3 jaar na elkaar de kampioenstitel. In 1994 gebeurde dat in Vierde Provinciale, het jaar daarop, in 1995, in Derde Provinciale en nog een derde keer in 1996 in Tweede Provinciale.

De ploeg verbleef daarna vijf jaar in Eerste Provinciale, waar men verschillende keren de eindronde haalde. In 2001 werd de poort naar de Nationale reeksen van het Belgisch voetbal opengebroken met de vierde kampioenstitel in de jonge geschiedenis van de club. Het seizoen 2001/02 kon de club zo van start in Vierde Klasse. De ploeg kende laagtes in de heenronde, maar in de terugronde kon men het tij volledig keren. De derde periodetitel werd behaald en in de eindronde had men door het groot aantal vrijgekomen plaatsen in Derde Klasse reeds na twee overwinningen zekerheid over de promotie. Dit betekende dat FC Nieuwkerken op negen jaar tijd opklom van Vierde Provinciale tot Derde Klasse. In 2003 werd de clubnaam gewijzigd in Football Club Nieuwkerken Sint-Niklaas (FCN Sint-Niklaas). De club kon zich vlot handhaven in Derde Klasse en speelde daar in 2004 reeds een eindronde, maar kon geen nieuwe promotie afdwingen.

Na afloop van de competitie 2009/10 kondigde een andere club uit Sint-Niklaas, Red Star Waasland, een officieuze fusie met KSK Beveren en een verhuis naar de Freethiel in Beveren aan op een persconferentie. Zo ontstond KV Red Star Waasland – Sportkring Beveren. Diezelfde namiddag kondigde FCN Sint-Niklaas op het stadhuis van Sint-Niklaas aan de pers een naamsverandering aan in Sportkring Sint-Niklaas (SK Sint-Niklaas)[1], wat verwees naar het vroegere Sint-Niklase SK, dat in 2000 was verdwenen. Sportkring Sint-Niklaas nam ook de geel-blauwe kleuren van die vroegere club over en zou voortaan weer de eerste club van de stad worden[2]. In 2011 haalde Sint-Niklaas de eindronde, slaagde er in die te winnen en stootte zo door naar Tweede Klasse. Na 2 jaar Tweede Klasse degradeerde het in 2013 als laatste in de stand terug naar Derde Klasse en een seizoen later zelfs naar Vierde klasse. In 2015 volgde opnieuw de promotie via de eindronde.

Scroll naar boven
Protected by CleanTalk Anti-Spam